مقدمه اقتصاد هلند
اقتصاد یک کشور را می توان با شاخص های مختلف مورد ارزیابی قرار داد. در میان این شاخص ها، میزان تولید ناخالص داخلی (GDP) به عنوان اصلیترین شاخص برای بررسی وضعیت اقتصادی کشورهای مختلف، شناخته می شود. همچنین به کمک این شاخص، اقتصاد کشورهای مختلف را با یکدیگر (از لحاظ بزرگی اقتصادی) مقایسه می کنند. بر اساس گزارش بانک جهانی و صندوق بین المللی پول، اقتصاد هلند در سال 2021 (از نظر تولید ناخالص داخلی) هفدهمین اقتصاد بزرگ جهان است. طبق آخرین آمار اعلامی در سال 2021، میزان تولید ناخالص داخلی کشور هلند، 1.01 تریلیون دلار بوده است.
کشور هلند دارای اقتصادی مرفه و باز است که به تجارت خارجی، بسیار وابستگی دارد. اقتصاد هلند عموما به دلیل وجود روابط صنعتی پایدار، نرخ بیکاری و تورم نسبتا پایین و نقش مهمی که به عنوان یک مرکز حمل و نقل اروپایی دارد، مورد توجه قرار می گیرد. روتردام بزرگترین بندر اروپا است و آمستردام یکی از بزرگترین فرودگاه های جهان را دارد. ما در ادامه به معرفی بخش های اصلی اقتصادی کشور هلند می پردازیم و در نهایت به تبیین سطح رفاه در این کشور و مقایسه سطح رفاه بین ایران و هلند خواهیم پرداخت.
تاریخچه اقتصاد هلند
بین سالهای 1996 و 2000، رشد اقتصادی سالانه به طور متوسط بیش از 4 درصد بود که بسیار بالاتر از میانگین اروپایی 2.5 درصدی در آن زمان بود. در سال های 2001 تا 2005 میزان این رشد کاهش یافت. البته در سالهای 2006 و 2007 رشد اقتصادی 3 و 4 درصد در این کشور ثبت شد. اقتصاد هلند به طور قابل توجهی تحت تأثیر بحران مالی 2007-2008 و بحران بدهی های اروپایی متعاقب آن قرار گرفت. اما بعد از آن سال، رشد اقتصادی این کشور بطور نسبتا پیوسته تا قبل از همه گیری کرونا، همیشه رو به افزایش بود. با همه گیری کرونا، رشد اقتصادی این کشور کمی کاهش یافت.
بخش های اصلی تشکیل دهنده تولید ناخالص داخلی هلند
همانطور که گفته شد، اصلیترین شاخص برای بررسی شرایط اقتصادی یک کشور، میزان GDP و یا میزان تولید ناخالص داخلی آن کشور می باشد. تولید ناخالص داخلی در کشورهای مختلف از بخش های مختلفی تشکیل میشود. طبق آخرین آمارهای اعلامی در خصوص کشور هلند، بخش کشاورزی 1.6 درصد، بخش صنعتی 17.9 درصد و بخش خدمات 70.2 درصد از تولید ناخالص داخلی را شامل می شوند. همانطور که مشخص است، کشور هلند نیز همچون دیگر کشورهای پیشرفته، اقتصادی متمرکز بر ارائه خدمات دارد. در ادامه ما به معرفی هر یک از بخش های ذکر شده میپردازیم.
کشاورزی و دامداری در اقتصاد کشور هلند
شاید بتوان گفت که عموم افراد در دنیا، هلند را با گل و گیاه های متنوع و فراوانش می شناسند. تولید و صادرات گل و گیاه در این کشور بسیار پیشرفته و فراوان بوده و صادرات گل هلندی تقریبا به تمام کشورهای دنیا انجام میشود. همچنین به دلیل ایجاد اصلاحات ژنتیکی در گیاهان و درختان مختلف، هلند توانسته است که بازدهی آن ها را به شکل قابل توجهی افزایش دهد. این اصلاحات ژنتیکی فقط مختص بخش کشاورزی نبوده و در بخش دام نیز، فعالیت های گسترده ای صورت گرفته است. اصلاح نژاد گاوها باعث شده است که میزان تولید شیر آنها چندین برابر یک گاو معمولی شود.
شما میتوانید در لیست زیر، میزان تولیدات دامی و کشاورزی کشور هلند را در سال 2018 مشاهده نمایید:
- 14 میلیون تن شیر گاو (شیر، پنیر، کره، پودر شیر، شیر خشک)
- 6.5 میلیون تن چغندر قند که برای تولید شکر و اتانول استفاده می شود.
- 6.0 میلیون تن سیب زمینی (دهمین تولید کننده بزرگ در جهان)
- 1.2 میلیون تن پیاز
- 961 هزار تن گندم
- 910 هزار تن گوجه فرنگی
- 538 هزار تن هویج
- 410 هزار تن خیار
- 402 هزار تن گلابی
- 355 هزار تن فلفل
- 300 هزار تن قارچ و ترافل
- 295 هزار تن کاهو
- 269 هزار تن سیب
- 247 هزار تن جو
همانطور که مشاهده میکنید، میزان تولید محصولات کشاورزی و لبنی در کشور هلند، بسیار قابل توجه است. با این حال تنها 1.6 درصد از تولید ناخالص داخلی کشور هلند از این بخش تشکیل می شود.
صنعت در اقتصاد کشور هلند
مهمترین صنایع این کشور که باعث گردش اقتصاد هلند شده اند، صنایع کشاورزی، ماشین سازی، ماهیگیری، مواد و مصالح ساختمانی، صنایع فلزی، مواد شیمیایی و تجهیزات الکترونیکی هستند. توسعه صنعتی مدرن هلند در سال 1870 آغاز شد و تولید حتی در طول رکود بزرگ دهه 1930 در این کشور همچنان افزایش یافت. توسعه بیشتر بخش صنعتی این کشور (مخصوصا بعد از جنگ جهانی دوم) به اولویت تبدیل شد. صنایع تولیدی حدود یک پنجم از نیروی کار را در اوایل قرن بیست و یک تشکیل می دادند.
اجزای مهم بخش تولید شامل مواد غذایی و آشامیدنی، فلز، مواد شیمیایی، فرآورده های نفتی و صنایع برق و الکترونیک است. تولید نساجی، کشتی سازی، و ساخت هواپیما از نظر تاریخی مهم بودند، اما اشتغال در این بخش ها به شدت کاهش یافته است. دولت توسعه صنعتی جدید را در زمینههای میکروالکترونیک، بیوتکنولوژی و به اصطلاح اقتصاد دیجیتال تشویق کرده است. از این رو امروزه در این کشور، کمپانی ها بیشتر به دنبال تولید تکنولوژی های جدید هستند. همانطور که گفته شد، بخش صنعت در اقتصاد کشور هلند، سهم 17.9 درصدی دارد.
امور مالی و تجاری و خدمات در اقتصاد کشور هلند
اقتصاد هلند به شدت به بخشهای مالی، تجاری و خدمات وابسته است. بورس اوراق بهادار آمستردام، با بیش از 420 سال قدمت، از قدیمیترین بورسهای جهان است. تجارت این کشور عمدتاً با کشورهای اتحادیه اروپا و آمریکای شمالی انجام میشود و بیشترین صادرات به آلمان، بلژیک، بریتانیا و فرانسه است. بخش خدمات، شامل گردشگری، حدود 70.2 درصد تولید ناخالص داخلی هلند را تشکیل میدهد و نیروی کار زیادی را جذب میکند. این عوامل نشاندهنده اهمیت بخشهای مالی و تجاری در اقتصاد پررونق هلند است.( در خصوص آشنایی با وضعیت بازار کار هلند وارد این بخش شوید.)
سرانه تولید ناخالص داخلی در کشور هلند
سرانه تولید ناخالص داخلی (GDP per Capita) معیاری برای سنجش سطح رفاه در کشورهای مختلف است. این شاخص نشان میدهد که در سال 2020، سرانه تولید ناخالص داخلی هلند حدود 52,000 دلار بود، که نشاندهنده درآمد سالانه متوسط هر فرد در این کشور است. این آمار نشان میدهد که هلند از نظر رفاه اقتصادی در سطح بالایی قرار دارد.
مقایسه سطح رفاه در هلند و ایران
مقایسه سطح رفاه در هلند و ایران نشاندهنده تفاوتهای چشمگیر در درآمد و کیفیت زندگی است. سرانه تولید ناخالص داخلی در هلند حدود 52,000 دلار است، که به معنای درآمد ماهانه متوسط 4,300 دلار برای هر فرد است. این در حالی است که در ایران، سرانه تولید ناخالص داخلی تنها 2,282 دلار بوده و درآمد ماهانه افراد به طور متوسط 190 دلار است. با این حساب، سطح رفاه در هلند تقریباً 26 برابر بیشتر از ایران است. این تفاوتها نمایانگر شکاف بزرگ در شرایط اقتصادی و رفاهی میان دو کشور است. برای مقایسه بهتر، کشورهایی مانند آمریکا و کانادا نیز از سرانه بالاتری برخوردارند که میتوانند معیار خوبی برای ارزیابی رفاه کشورهای مختلف باشند.
اقتصاد کشور هلند – نتیجه گیری
اقتصاد کشور هلند با رفاه بالا، زیبایی طبیعی و فرصتهای شغلی متنوع، مقصدی ایدهآل برای مهاجران است. این کشور با تولید گل و گیاه، آب و هوای دلنشین و سیستم آموزشی معتبر، گزینه مناسبی برای مهاجرت تحصیلی یا کاری به شمار میآید. موسسه آوید با ارائه مشاوره و کمک در دریافت بورسیه تحصیلی، مهاجرت موفق به هلند را تسهیل میکند. این موسسه با تولید مقالات بروز و ارزیابی شرایط مهاجرت، به دانشجویان و متقاضیان کار کمک میکند تا بهترین فرصتها را در هلند تجربه کنند.
ممنون از مطالب خوبتون
چقدر جالب که بورس اوراق بهادار آمستردام یکی از قدیمیترین بورسهای دنیاست!🤔آیا این به نفع اقتصاد هلند بوده؟